Siirry sisältöön
Teljäntori » Uutiset » Teljäntorilla vilkas vuosi!
Teljäntori Logo 50 vuotta

Teljäntorilla vilkas vuosi!

Moni on huomannut että Teljäntori sai nauttia normaaliakin vilkkaammasta loppuvuodesta. Marras- ja joulukuussa ihmisvilinää riitti niin käytävillä kuin kahvilassakin. Kahvila vastasikin tilanteeseen lisäämällä esimerkiksi pöytien määrää sivukäytävillä.

Teljäntorilla on riittänyt hyörinää!

Teljäntori Ylen uutisissa ja radiossa

Vuoteen on mahtunut paljon. Vielä 2020 loppuvuodesta uutisoitiin, kuinka Porin kaupungin suuri yhteisvirastohanke Teljäntorilla ei lähtenytkään eteenpäin; epäiltiin kuinka käy Teljäntorin.

Vain joitakin vuosia sitten erityisesti Satakunnan Kansassa uutisoitiin useasti Teljäntorin ja kävelykadun ”tyhjistä liiketiloista” ja ”keskustan näivettymisestä”. Teljäntorin yrittäjät eivät oikein koskaan uutisointia täysin allekirjoittaneet, koska ihmisiä on kyllä aina riittänyt Teljäntorilla. Tilanne on nyt kuitenkin selvästi muuttunut muutamassa vuodessa. Nyt Isokarhu kärsii voimakkaasta tyhjenemisilmiöstä, mutta sen sijaan Teljäntorilla kaupankäynti on selkeästi edelleen lisääntynyt ja liiketilojen täyttöaste on parantunut, jopa huomattavasti. Moni on jo pidempään tokaissut Teljäntorilla, että onpa täällä nykyään porukkaa. Mutta asiaan tarttui myös uutismediat. Yle kävikin kuluneena syksynä (2021) tekemässä Teljäntorilta juttua niin radioon kuin tv-uutisiinkin ihan uuden asian tiimoilta. Aiheena oli Teljäntorin uusi nousu ja yritysten menestyminen Teljäntorilla, kontrastina viereisen Ison Karhun kohtaamaan tyhjenemisongelmaan.

Asiakkaita Teljäntorin kahvilassa.

Cafe Teljäntorissa riittää vilinää. Kahvijonolle kertyy helposti pituutta.

Asiakkaat ja Teljäntorin merkitys keskustan ytimessä lisääntyneet

Kulunut loppuvuosi onkin ollut suorastaan kiireisen vilkas, samalla kun koronarokotusten eteenpäin meneminen on normalisoinut elämää ja ihmisten liikkumista. Päällepäin näyttäisi siltä, että Sokoksen ohella Teljäntori nauttiikin nyt jopa keskustan ”vilkkaimman ytimen” asemasta. Sokoksen Coffee Housea lukuun ottamatta lähin seuraava kahvilakuppilakin löytyy vasta Eetunaukiolta. Se kuvastaa osaltaan tilannetta ihmisvirtojen muutoksesta.

Teljäntorin markkinoinnin vetäjältä ja Mannerlaukun yrittäjältä Miika Silfveriltä kysyttiinkin Ylen haastattelussa kuinka tähän on tultu, koska vieressä Isokarhusta on tuntunut lähteneen suurin osa yrityksistä kahviloita myöden; miksi ilmiö on päinvastainen Teljäntorilla?

”Asetelma on kieltämättä sinänsä erikoinen ja jopa yllättävä, mutta kun tein Ylen haastattelua varten valmistautuessani etukäteen kyselyjä aiheesta Teljäntorin yrittäjiltä, syy tuntui olevan varsin yksinkertainen. Täällä on vain niin helppo ja mukava yrittäjien toimia. Edullisemmat vuokrat, ja talo ei määrää aukioloaikoja, jotka liian pitkinä ovat uusissa kauppakeskuksissa pienemmille yrityksille usein iso ongelma, yhdessä korkeiden vuokrien kanssa. Täällä on myös tosi hyvä me-henki, kaikki tukevat toisiaan. Ja myös se oleellinen, eli Teljäntorilla on aikuista asiakasväkeä aina ollut paljon, eivät ne koskaan täältä kadonneet ole,” Miika kertoo.

Mannerlaukku Teljäntorilla

Talo täyttyi marraskuussa 50V-ilmapalloista. Teljäntorilla jo 13 vuotta toiminut Mannerlaukku aloitti myös verkkokaupan keväällä. ”Teljäntorin tilat ja varastot tarjoavat loistavan mahdollisuuden kivijalan ja verkkokaupan pyörittämiseen samoissa tiloissa ja toisiaan tukien,” kertoo myymäjänhoitaja Marika Silfver.

Teljäntorilla yrittäjä pärjää ja viihtyy

Monet yrittäjät Teljäntorilla yhtyvät samoihin ajatuksiin. Miika kertaa lisää yrittäjien kanssa käymiään keskusteluja ja omiakin näkemyksiään:

”Teljäntorilla on ihmisiä, on aina ollut! Sen jokainen täällä haluaisi sanoa. Ei se ole mikään uusi asia, vaikka siitä uutisissa onkin ollut vasta nyt. Se on asia mikä jäi medialta päinvastaisissa uutisoinneissa viime vuosina tyystin huomioimatta, sillä Teljäntorin toimijoilta näkemyksiä ei edes kysytty. Ja viime aikoina asiakkaiden määrä on vielä selkeästi lisääntynyt. Korona-aikana merkittävä apu on ollut Teljäntorin aukioloaikojen joustavuudessa. Teljäntorilla ei ole pakko olla auki sunnuntaisin ja iltaisin. Aukioloaikoja on voitu helposti sopeuttaa koronatilanteen ja yrittäjän omankin jaksamisen sekä asiakasmäärien perusteella. Se on valtava voimavara verrattuna uudempiin kauppakeskuksiin, jossa joustoa ei sallita. Joten varsinkin pienyrittäjän on Teljäntorilta vaikea lähteäkään minnekään muualle, täällä pärjää paremmin.”

Ja näinhän se on. Pitkäaikaisimmat yrittäjät Teljäntorilla ovat toimineet jopa 70-luvulta asti!

”Teljäntorilla on myös loistava yhteisen tekemisen meininki, ja yrittäjät tuntevat toisensa hyvin, ja apua sekä tuntemuksia varsinkin näin korona-aikana on voinut saada ja jakaa muiden kanssa. Yhteisöllisyys on myös iso voimavara täällä.”

Tämä oli Ylen ja Radio Porin haastatteluissa ydinviesti. Myös Radio Pori teki omaa ohjelmaansa ja pitkiä haastatteluja Teljäntorilta, myös jo ihan Teljäntorin synttäreidenkin tähden. Syksyn haastatteluissa tv:ssä tai radiossa olivat mukana ainakin Mannerlaukun, Lavikon, Kenkäporin ja Suutari M.Koskisen yrittäjät. Tässä korostuu loppujen lopuksi myös se fakta, että Teljäntori nimenomaan on kauppiaskeskus, paikallisten yksityisten yrittäjien muodostama kauppapaikka.

Teljäntori täytti 50 vuotta

Teljäntorin kauppakeskus vietti marraskuussa 50-vuotissynttäreitä. Kauppakeskus avattiin 1971. Radio Pori kävi tekemässä paikalla juttuja ja Satakunnan Kansassa (Porilaine-lehtiliite 7.11) julkaistiin suuri kuvakollaasi Teljäntorin historian varrelta. Mielenkiintoisissa kuvissa ja tarinoissa sai tutustua mm. Lipsasen suuren Lips-tavaratalon avajaisiin marraskuussa 1971. Teljäntorin kauppakeskuksessa on tapahtunut paljon 50 vuoden aikana!

Teljäntorin 50V-synttäreiden kunniaksi järjestettiin kakkukahvitukset yli 500:lle kävijälle!

Myös Lankaliike Lavikko vietti nykyisen yrittäjän 10-vuotissynttäreitä marraskuun lopussa, ja avasi myös uuden isomman myymälätilan entisen Jenkins-farkkukaupan tiloissa. Mainittakoon uusista yrityksistä Suklainen Herkkupuoti, joka avasi Teljäntorilla keväällä, Liisankadun ja Antinkadun kulmauksessa. Uusia yrityksiä on tulossa myös ensi vuonna, näistä lisää myöhemmin!

Teljäntori täytti 50 vuotta

Teljäntori vietti 50-vuotissynttäreitä. Kävelykatu ja talon julkisivut saivat komeat juhlabanderollit, ja tapahtuma huomioitiinkin laajasti.

Pop-uppeja

Teljäntorilla on vuoden 2021 aikana ollut myös paljon erilaisia pop-uppeja. Lanka- ja ompelutuote myynti-popuppia, ompelutapahtumia Lavikon tiloissa, suklaamyynti-popup joulukuussa, keramiikkataide-popup pariinkin otteeseen (Mariitta Vaalahti), tyyny- ja peittomyynti-popuppia, ja vaikka mitä. Teljäntori tarjoaa popupeille loistavan mahdollisuuden edullisesti joko käytävillä tai tyhjissä liiketiloissa, joita tosin juuri nyt ei montaa ole kun Lavikko avasi ison uuden tilansa entisen Jenkinsin tilassa ja vanha ”Soneran pääty” kävelykadun puolella on saamassa uuden vuokralaisen alkuvuodesta. Jälkimainittu tila ehti olla tyhjänä vain hetken Wiilaamon siirryttyä torin viereen. Popup-mahdollisuuksista voi kysyä vaikkapa Teljäntorin isännöitsijältä (AR Isännöinti Oy).

Hyvää uutta vuotta!

Teljäntori ja ”teljiksen” yrittäjät katsovat positiivisina ensi vuoteen 2022, tästä on upea jatkaa! Kiitos kaikille Teljäntorin asiakkaille ja hyvää uutta vuotta! Jutun lopussa vielä linkki mm. Ylen juttuun.

Teljäntori talo

Teljäntorin ”kaksoistorneissa” on paljon toimintaa aina hammaslääkäreistä asianajotoimistoihin.

Linkkejä kuluneen vuoden juttuihin:

Miksi yksi kauppakeskus pärjää ja toinen ei? Juttu YLE:n uutisissa

Kuvakollaasi Teljäntorin historiasta: Satakunnan Kansa / Porilaine-lehti (SK tilaajille)

Lavikon uuden myymälän avajaiset: Juttu Teljäntorin sivulla

Suklainen Herkkupuoti avasi Teljäntorilla: Juttu Teljäntorin sivulla

Popup-lankatapahtuma Teljäntorilla: Juttu Teljäntorin sivulla

Keramiikka popup Teljäntorilla (Mariitta Vaalahti): Juttu Teljäntorin sivulla

Peruukkiliike Ninon pitkäaikaisen yrittäjän Riitta Setolan haastattelu: Juttu Teljäntorin sivulla

Jätskibaari Vohveli houkuttelee kesäisin jäätelölle: Juttu Teljäntorin sivulla

Ompelukoneet tulivat Lavikon valikoimiin: Juttu Teljäntorin sivulla