Siirry sisältöön
Teljäntori » Uutiset » Haastattelussa Peruukkiliike Ninon yrittäjä Riitta Setola
Peruukkiliike Ninon yrittäjä Riitta Setola

Haastattelussa Peruukkiliike Ninon yrittäjä Riitta Setola

Juttua peruukeista!

Peruukkiliikkeet eivät ole tänä päivänä katukuvassa enää yleisiä; ne ovat käytännössä lähes kadonneet jos kampaamoiden pienempää tarjontaa ei oteta huomioon. Riitta Setolan luotsaama Peruukkiliike Nino sijaitsee kuitenkin edelleen Teljäntorin katutasolla Antinkadun puoleisessa päädyssä. Nyt kun on näin tavattoman lämpimät ajat, ja kun puhutaan peruukeista, tulee mieleen, että onko olemassa mitään erityisiä hellesään kevytperuukkeja?

”Ei ole, ei ainakaan minun toimittajillani,” sanoo Teljäntorin Peruukkiliike Ninon yrittäjä Riitta Setola. ”Peruukeita pitää tulla kokeilemaan, ja sen sitten kyllä huomaa, jos on liian kuuma peruukki. Se on niin henkilökohtainen asia; toiset hikoilevat jaloistaan ja toisilla nimenomaan pään alue. Peruukeissa on aina kuitenkin rei’itetty pohjakudos, jossa hius on kiinni. Ilma kulkee siis joka tapauksessa aika hyvin peruukin lävitse.”

Yrityksen historia pähkinänkuoressa

Teljäntorilla kauemmin asioineet saattavat tuntea hyvin peruukkiliikkeen yrittäjä Riitta Setolan. Harva kuitenkaan tietää, että Peruukkiliike Nino on perustettu jo vuonna 1956, ja se toimi alun perin luksuskosmetiikkaliikkeenä nimellä Kemikalio Nino. Vuodesta 1980 myynnin pääpaino on kuitenkin keskittynyt peruukkeihin, jolloin myös nimi muuttui nykyiseksi. Nino oli yksi ensimmäisistä peruukkeja myyvistä liikkeistä Porissa.

Mikä on suurin muutos peruukkikaupassa näiden 40 vuoden aikana?

”Peruukit olivat enemmän melkein luksustuotteita vielä 80-luvulla. Saatettiin haluta vaikkapa erityistä amerikkalaistyylistä isompaa tukkatyyliä. Nykyään peruukin käyttö ja tarve on arkipäiväistynyt. Peruukin käyttöön on käytännössä aina jokin erityinen syy, joko ohut oma hiuslaatu tai hiuksettomuus terveydellisten syiden kuten syöpähoitojen takia. Myös stressi, alopecia (autoimmuunisairaus) ja lääkitykset voivat heikentää omaa hiuslaatua,” kertoo Setola.

Satakunnan sairaanhoitopiirin suosittelema peruukkiliike

Lääketieteellisin perustein peruukkia varten voi saada palvelusetelin. Porissa setelin saa Satakunnan sairaanhoitopiiriltä ja se on arvoltaan 255 euroa. Satakunnan sairaanhoitopiiri on myös asettanut tarkat säännöt sille, kuka saa myydä peruukkeja, millaisissa tiloissa (käynti rollaattorilla, yksityinen henkilökohtainen asiointimahdollisuus jne.) niitä saa myydä ja minkä laatuisia peruukeita tulee myydä (EU:ssa hyväksytyt laatustandardit). Peruukkiliike Nino täyttää kaikki vaatimukset, ja on myös Porin ainoa liike, josta peruukin saa heti mukaansa.

Laaduista löytyy eroja

Mutta mitä oikein maksavat kalliimmat, ja toisaalta halvimmat peruukit?

”Kalleimmat peruukit maksavat 1000-2000 euroa ja ylikin. Edullisimman peruukin saa 260 eurolla, eli suunnilleen juurikin Satakunnan sairaanhoitopiirin palvelusetelin arvolla,” kertoo Setola ja jatkaa näiden eri laatujen eroista: ”Laadukkaimmat peruukit ovat käsin sidottuja ja aina aitoa hiusta. Ne voidaan myös tehdä asiakkaan omien mittojen mukaan, jolloin paras istuvuus on taattu. Halvemmat peruukit ovat kyllä saksalaisia, mutta keinokuitua ja koneellisesti tehtyjä.”

Peruukkien hoito

Kuinka peruukeita hoidetaan?

”Keinokuidusta valmistetut edulliset peruukit voi pestä peruukkishampoolla ja hoitoaineella. Jos käyttö on jokapäiväistä, niin pesu kerran viikossa,” Riitta Setola kertoo. ”Jos peruukki on aitoa hiusta, niin silloin puhutaan vähän herkemmästä laadusta. Se voi esimerkiksi paakkuuntua ilman hyvää huoltoa. Aitohiuksisesta peruuksita on pidettävä hyvin huolta säännöllisesti, ja se pestään normaalishampoolla.”

Sananen peruukkimuodista

Puhutaan vielä muodista. Onko peruukit kovin muodista riippuvaisia?

”Peruukkimallit riippuvat toimittajien mallistoista. Ei ala kovin vauhdikkaasti muuttuva kuitenkaan ole,” Setola toteaa. ”Yleisesti kysytyimmät värit tällä hetkellä ovat blondi, musta ja hieman yllättäenkin punainen. Erityisesti nyt haluttu on valkoinen suora polkkamittainen tukkamalli, geometrinen otsatukka. Mainitsemisen arvoista on, että erityisesti jos ei ole omaa tukkaa ollenkaan, kokeillaan ja vaihdellaan mallia/väriä räväkästi!”

Valikoimaa ja laatua

Lopuksi yrittäjä Setola haluaa mainita vielä yhden seikan: Kaikissa hänen myymissään peruukeissa on laatutakuu. Hänen aikanaan yhtäkään peruukkia ei kuitenkaan ole koskaan vaihdettu laatuvian vuoksi. Hyvä saavutus ottaen huomioon peruukkiliikkeen 41 vuoden iän. Peruukkiliike Ninossa on muuten yli 150 peruukin valikoima. Valikoimassa on myös irtolisäkkeitä, tupeita, mittatilausperuukkeja ja peruukkien huolto-, pesu-, hoito- ja muotoilutuotteita, koruja, hattuja ja myssyjä.

 

Nino Facebookissa: https://www.facebook.com/Peruukkiliike-Nino-255093588509005

Ajanvaraus: Soita sovitusaika 0400 531051