Siirry sisältöön
Teljäntori » Uutiset » Teljäntorin loppuvuosi ollut vilkas
Teljäntorin talon Valon Pori jouluvalaistus joulukuussa 2023

Teljäntorin loppuvuosi ollut vilkas

Teljäntorilaiset: Mukava vuosi takana!

Koronan jälkeinen aika, kulunut vuosi 2023 on ollut monin tavoin positiivinen. Uuteen nousuun niin sanotusti! Ulkonaliikkumisrajoitukset, maskipakko ja jatkuva pelko ainakaan vakavemmasta koronasta on käytännössä taakse jäänyttä elämää. Teljäntorilla Porissa on myös voitu jatkaa normaalia elämää, palveluita ja kaupankäyntiä vihdoin kuten ennenkin vuonna 2019. Vuosi on ollut sikäli vain toivoa täynnä, vaikkakin taantuman ja maailman kriisien varjossa.

Hidas palautuminen alkoi toki jo 2022 aikana, mutta asiakasmäärät lisääntyivät normaaliksi koko vuodeksi vasta tänä vuonna. Se on ollut paikallisille yrittäjille kuten Cafe Teljäntorille, lankapuoti Lavikolle, Mannerlaukulle ja Kenkäporille, kuin myös lukuisille palveluntuottajille kuten Rela-hierojille ja Pesusampo-pesulalle ja monille Teljäntorin tornien toimistoille ja muille yrityksille tuiki tärkeä asia.

Mm. seuraavat uudet yritykset aloittivat Teljäntorilla tänä vuonna: Satalomat matkanjärjestäjän palvelutoimisto, Hamit Kebab kebabravintola ja Metser-siivouspalveluiden toimisto.

Loppuvuosi huipentui Teljäntorin osallistuttua omalla panoksellaan Valon Pori-tapahtumaan. Upeasti valaistua Teljäntorin rakennusta voi käydä pimeään aikaan ihastelemassa kävelykadulla. Myös sisääntuloissa on ylimääräistä värikästä valaistusta.

Teljäntorin upea iltavalaistus joulukuussa kävelykadulta katsoen. Teljäntori panosti itse osallistuakseen Valon Pori-tapahtumaan, jossa useat julkiset paikat ja rakennukset keskustassa on valaistu erikoisvaloin.

Mannerlaukussa nähtiin jo vähän parempi Black Friday marraskuussa, mustien koronavuosien jälkeen. 2022 ihmiset liikkuivat vielä selvästi varovaisemmin.

Teljäntorin liikkeillä pyyhkii hyvin. Sen näkee jo haastatellessa yrittäjien kasvoilta. Niin Kenkäporissa, Lavikossa kuin Mannerlaukussakin ollaan sitä mieltä, että Teljäntorilla voidaan olla vain tyytyväisiä asiakasmääriin ja ylipäätään kuluneeseen vuoteen. Vain kaupan alan yritysten vähyys on ikävä asia, joka leimaa koko keskustaa. Asia on nurinkurinen kun keskustan asukasmäärä kuitenkin kasvaa kokoajan ja esim. ravintoloiden ja parturikampaamoiden ja vastaavien palveluiden määrä on selvästi lisääntynyt, ja Sokoksen ja Isokarhun 2h parkki on ilmainen (eikä Teljäntorillakaan kuin 1 €/h!) ja kaiken kaikkiaan keskustan asiakasvirta on kasvanut hyvin koronan jälkeen; tämä voidaan todeta mm. Porin kaupungin ihmisvirta-laskureilla joita on asennettu katuympäristöön. Mutta taantumalla on siihen vaikututusta miksi uusia, ainakaan kaupan alan, yrityksiä ei paljon perusteta näinä aikoina.

Yrittäjien kuulumiset

Kenkäporin myyjä Marja-Leena Janhunen on tyytyväinen vuoteen. Hän haluaa muistuttaa, että keskustaan on aina helppo tulla, täällä ollaan lähellä ihmisiä.

Merja Lepomäki lankaliike Lavikosta on iloinen niinkuin aina, mutta erityisesti kulunut vuosi on ollut kiva. ”Teljäntorilla on mukava toimia yrittäjänä ja yhteistyö yrittäjien kesken on jotain mitä ei muualla välttämättä enää ole. ” Teljäntori onkin paikallisten yrittäjien ja palveluiden talo, ja siellä toimivat yritykset pärjäsivät jopa koronan yli. Lisää yrittäjiä kuitenkin kaivattaisiin, ja edullista liiketilaa olisi tarjolla.

Teljäntorilla on järjestetty pientä myyjäistapahtumaa marraskuun lopusta saakka, jouluun asti. Viimeisillä viikoilla asiakasmäärä on kasvanut myyjäisissä. Paikan päältä on helppo löytää kivoja käsin tehtyjä neulomuksia ja joulukoristetta, itselle tai lahjaksi. Villasukat ovat varmasti myydyimpien tuotteiden joukossa.

Teljäntorin tyhjiä liiketiloja voidaan valjastaa jatkossakin moneen erilaiseen tarpeeseen, vaikkapa tulevien presidentinvaalien tarpeisiin. Taitavalta tyhjäksi jääneeseen 600 neliön tilaan mahtuu suurikin määrä esim. keskustelutilaisuuteen osallistujia. Kaikki on järjestettävissä joko suoraan Teljäntorin  talon (isännöitsijän) tai toimijoiden / tilojen omistajien kautta ja avustuksella. Talossa ollaan erittäin myötämielisiä erilaisten tapahtumien, kuten taidenäyttelyiden järjestämiseen.

Joulumyyjäiset alkoivat Lavikon vieressä Teljäntorin kauppakäytävän yhdessä tyhjässä liiketilassa jo marraskuun puolella. Useat käsityöläiset myyvät jouluun asti omia töitään ja tuotteitaan. Myyjäiset ovat hieno esimerkki siitä miten toistaiseksi tyhjänä olevia muutamia tiloja voidaan hyödyntää. Teljäntorin toimijat ja talo ovat erittäin myötämielisiä erilaisillekin tapahtumille ja niiden tukemiselle. Kuvassa floristimestari Kirsi Saarenpää Teljäntorin myyjäistapahtumassa.

Teljäntorin kahvila uudistui

Cafe Teljäntori uudistui syksyllä. Uusi vitriini tuo upeasti erilaiset leivonnaiset esiin ja toisella puolella olevia leipureiden tarpeita palvelee entistä paremmat toimitilat. Kakkua ja muuta herkullista tilataan niin paljon Cafe Teljäntorista, että tilat niin tilaustoimintaan kuin kahvilankin arkityöhön olivat käyneet ahtaiksi. Kuten tiedetään, kahvila on myös erittäin suosittu ja asiakaspaikkojen täyttöaste on korkea pitkin viikkoa. Myös asiakaspaikkoja on lisätty kahvilan ympäristössä. Nyt mm. molemmin puolin liukuportaita on mahdollista istua rauhassa.

 

Cafe Teljäntori uudistui. Entistä ehommat uudet tiski- ja vitriinirakenteet ja suuremmat keittiötilat vastaavat kasvaneisiin tilantarpeisiin.

Mannerlaukussa ollaan iloisia siitä, että asiakkaat palasivat myös Teljäntorille koronan jälkeen. ”Matkalaukkuja ei myydä kivijalasta ihan yhtä paljon kuin ennen koronaa, mutta esim. käsineitä myydään ennätystahtiin ja koko liikevaihtomme on kasvanutkin huomattavasti mm. 2021 perustetun verkkokauppamme ansiosta, ja olemme nyt Suomen suurimpien yksityisten laukkukauppojen joukossa. Teljäntori tukee kasvaneita logistisia tarpeitamme, koska mm. varastotila on paljon edullisempaa kuin kalliiksi tiedetyssä Puuvillan kauppakeskuksessa. Teljäntorilla myös asiakasmäärämme ovat todella hyvällä tasolla. Yhteistyö naapuriyrittäjien kanssa on tärkeä osa kivaa arkea ja menoa Teljiksellä. Täällä ollaan ystäviä keskenään.”

Laukkukauppa on Teljäntorilla vilkasta, ja uusia myyjiä tarvitaan. Miika Silfver Porin Mannerlaukusta on tyytyväinen vuoteen. Ja Teljäntoriin. Niin tyytyväinen, että yrittäjä osti omat toimitilansa syksyllä, ja aikoo panostaa Teljäntoriin siis tulevaisuudessakin!

Teljäntorilla katsotaan valoisasti ensi vuoteen 2024, ja toivotaan että taantuma jäisi jo taakse. Jos maailman kriiseihin löytyisi ratkaisua niin loppukin epävarmuus väistyisi, inflaatio saataisiin ehkä taittumaan ja edessä olisi mm. yrittämisellekin suotuisammat ajat ja näin uusia yrityksiäkin taas perustettaisiin. Teljäntori on osaltaan tähän valmis, ja toivottaa vuoden 2024 tervetulleeksi, toivoa täynnä.

Teljäntorin paikalliset yrittäjät ja toimijat toivottavat kaikille asiakkaillensa oikein hyvää joulun odotusta ja loppuvuotta, sekä tietenkin uutta vuotta!