Siirry sisältöön
Teljäntori » Palvelut » Lavikko – Enemmän kuin lankaliike
Lavikon lankaliikkeen yrittäjä Merja Lepomäki, Teljäntori

Lavikko – Enemmän kuin lankaliike

”Rakkaurest kutomisee,” vastaa yrittäjä Merja Lepomäki vaatimattomasti, jos häneltä kysyy taustaa Lavikko-lankaliikkeen puikkoihin astumiseen kahdeksan vuotta sitten. Lavikon lanka- ja käsityöliike Teljäntorilla on tunnetusti se kutojien kauppa, josta Porissa langat hankitaan.

Lankaa joka lajia

Lavikon myymälä voi näyttää pieneltä, mutta laskeutuminen portaita alas lankavarastoon voi yllättää: 450 eri laatua lankaa, ja peruslaaduista löytyy peräti 40-50 väriä! Eikä määrätkään ihan heti lopu. Lavikon liikettä voi siis hyvällä syyllä sanoa todelliseksi ’kutojan ystäväksi’. Kaikkea löytyy myös tarvikepuolella puikoista, virkkuukoukuista neuloihin ja muihin käsityötarvikkeisiin. Ei ihme, että asiakkaita käy Lavikossa Tampereelta asti, ja onpa jopa Oulusta saakka lankakaupoille tultu!

Vinkkejä ja malleja

Mutta Lavikko on silti enemmän kuin vain laajan valikoiman lankaliike: Tarkkasilmäinen huomaa kauppias Merjalla kauniin neuleen, joka on tietysti hänen itse kutomansa. Lavikon yrittäjä kutoo nimittäin itsekin päivittäin. Myymälässä kiinnittää helposti huomionsa myös erilaisiin valmiisiin kudottuihin vaatekappaleisiin, myssyihin ja jopa vauvan asusteisiin: Kaikki ovat Lavikon itse kutomia malleja. Ja tässä tullaankin Lavikon toiseen tärkeään valttikorttiin: Kaikkiin esillä oleviin kudottuihin malleihin saa halutessaan kudontaohjeet ja materiaalit, myös yrittäjän päällä olevaan neuleeseen! Lavikon myymälään tullaankin usein nimenomaan hakemaan kudontavinkkejä!

Pitkä historia

Lavikon lankakauppa siis tunnetaan maakuntaa myöden, mutta jollekin voi tulla silti yllätyksenä, kuinka pitkä onkaan yrityksen historia: Savenvalajapariskunnan torimyynnistä alkanut kauppa siirtyi vastarakennettuun Porin kauppahalliin nimittäin jo vuonna 1927! Lankojen ohella myytiin erilaisia taloustavaroita, kunnes yrittäjien poika Aatos Lavikko tykästyi nimenomaan lankoihin ja poisti muut tuotteet, ja näin syntyi Lavikon lankaliike; elettiin 1950-luvun alkua. Teljäntorilla Lavikon liike on ollut kauppakeskuksen rakentamisvuodesta 1972 lähtien (parhaimmillaan liikkeitä oli kolme, yksi Harjavallassakin!).

Lavikon uudet tuulet

Vaikka yrityksen historia on pitkä, kehitystä ja palvelun parantamista entisestään ei estä mikään. Siitä on pitänyt huolen Merja Lepomäki, joka siirtyi Lavikon yrittäjäksi 2011, ja on viime vuosina laajentanut toimintaa myös verkkokaupan puolelle: Lavikon lankoja on lähtenyt Postissa ympäri Suomen jo muutaman vuoden ajan. Mutta erityistä innostusta paikallisten kudonnan harrastajien keskuudessa on tuonut Lavikon oma kudonta- eli neulekerho! Jo useamman vuoden ajan 10-25 osallistujaa per tapaaminen on voinut kerääntyä yhteen Lavikon alakerran tiloihin yhteisen harrastuksen äärellä (joka toinen lauantai klo 10-12, paitsi kesäisin). Kutomisen ohella kerhossa esitellään uusia lankoja ja uusimpia tekniikoita ja villityksiä, ja jaetaan vinkkejä. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Yrittäjän terveiset asiakkaille

”Meiltä löytyy aina hyviä ideoita, jos haluaa alkaa tekemään jotakin neuletyötä, aina uusia malleja ja lankoja, laidasta laitaan,” kertoo yrittäjä Merja Lepomäki. ”Ihmiset tekevät pääsääntöisesti pieniä töitä kuten huivia, pipoja, kaulureita, lapasia ja sukkia, eli asusteet ovat nyt ykkösjuttu. Mutta nyt on tullut vähän myös kaarroke- ja kirjoneuleet, eli islantilais- ja norjalaisneuleet.”

Ei siis muuta kuin tutustumaan ja kysymään vinkkejä!

PS. Tiestikö tätä? ’Poris puhutaa kutomisest’, muualla Suomessa neulomisesta (puikoilla). Satakunnassa ollaan aina vähän konstikkaita!

Tutustu https://lavikko.fi/

Seuraa Lavikkoa Facebookissa https://www.facebook.com/lankapuotilavikko/

Tiedotukset neulekerhon tapaamisista: Satakunnan Kansan Minne mennään -palsta ja Lavikon kotisivu https://lavikko.fi/neulekerho/

Lavikon lankaliikkeen neulemalleja joka lähtöön myymälässä, ohjeet saa ilmaiseksi materiaalien oston yhteydessä

Lavikon lankaliikkeen neulemalleja joka lähtöön myymälässä, ohjeet saa ilmaiseksi materiaalien oston yhteydessä